Spring naar inhoud

In het Noord-Hollandse duingebied is een aantal plaatsen waar je redelijk zeldzame vlinders kunt aantreffen, zoals de duinparelmoervlinder en de bruine eikenpage. In de buurt van Bakkum bleek de duinparelmoervlinder al snel gevonden, ze vloog in redelijk hoge aantallen. Ook liet zich een mooie Sint-Jansvlinder zien, waarvan de gebogen antennes verraden dat het ondanks het voorkomen overdag toch echt een nachtvlinder is.

Duinparelmoervlinder
Duinparelmoervlinder
Sint-Jansvlinder
Sint-Jansvlinder

De zoektocht later op de dag naar de bruine eikenpage bleef helaas vruchteloos. Het duinreservaat bij Bakkum kende ik aan het eind van de dag op m'n duimpje, maar deze zeldzame neef van de gewone eikenpage had zich te goed verstopt. Misschien was ik nog wat te vroeg in het jaar, volgend jaar ga ik halverwege juli een nieuwe poging wagen.

Share This:

De tengere grasjuffer is een pionierssoort die voorkomt bij recent ontstane gebieden met vaak spaarzame vegetatie bij ondiep water. Je kunt ze overal in Nederland tegenkomen, maar door hun leefwijze blijft het een zeldzame soort.

Tijdens een wandeling bij een natuurgebiedje in Soest kwam ik enkele exemplaren tegen, vooral net uitgeslopen en nog niet uitgekleurde vrouwtjes, die een prachtige unieke oranje kleur hebben.

Tengere grasjuffer
Tengere grasjuffer

Share This:

Begin juni is een mooie tijd om de Weerribben te bezoeken. De gevlekte witsnuitlibel en sierlijke witsnuitlibel vliegen dan volop en zijn vaak goed te zien. De laatste soort is erg zeldzaam en voor zover ik weet zijn de Weeribben het enige gebied in Nederland waar ze sinds enkele jaren weer voorkomen.

Op weg naar dit unieke gebied eerst nog even gestopt bij het Luttenbergerven, waar de aarbeivlinder en de zilveren maan vliegen. Beide soorten hier goed kunnen waarnemen vanaf de wandelpaden.

aardbeivlinders
Aardbeivlinders
zilveren maan
Zilveren maan

De Weerribben is een groot gebied en je moet weten waar je welke soorten kunt vinden. In het noordoosten kun je soms op enkele honderden vierkante meters veel soorten bij elkaar zien. De sierlijke witsnuitlibel vormde het hoogtepunt, naast de gevlekte witsnuitlibel, smaragdlibellen en veel nog niet uitgekleurde vuurlibellen.

Sierlijke witsnuitlibel
Sierlijke witsnuitlibel
Gevlekte witsnuitlibel
Gevlekte witsnuitlibel
Smaragdlibel
Smaragdlibel
Vuurlibel
Vuurlibel
Grote roodoogjuffer
Grote roodoogjuffer

Share This: