Spring naar inhoud

De zomervakantie brachten we door in Noord-Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. Een mooie gelegenheid om even een bezoek te brengen aan Torgny. Dit dorpje in Belgisch Lotharingen is beroemd om het kleine maar indrukwekkende natuurreservaat 'Raymond Mayne', een mooi stukje kalkgrasland met een zuidelijk klimaat. Na toch wel enig speurwerk hier een bleek blauwtje gezien, kaasjeskruiddikkopje en een mooie porseleinvlinder, een nachtvlinder die in de ochtendzon aan het opwarmen was.

Bleek blauwtje
Bleek blauwtje
Kaasjeskruiddikkopje
Kaasjeskruiddikkopje
Porseleinvlinder
Porseleinvlinder

In de omgeving van Torgny  nog even een stop gemaakt langs de wegkant, waar het wemelde het van de kleine parelmoervlinders. Daar heb ik ook een mooi dambordje kunnen fotograferen.

Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder
Dambordje
Dambordje

Tijdens een avondwandeling bij ons vakantehuis in Bièvre stuitte ik op een aantal kolibrievlinders. Ze zijn inderdaad verrassend moeilijk te onderscheiden van hun naamgenoot uit de vogelwereld als ze stilstaand voor een bloem nectar aan het drinken zijn.

Kolibrievlinder
Kolibrievlinder

Share This:

In Noord-Brabant liggen veel unieke natuurgebieden. Eén daarvan is de Grote Peel. Op een snikhete dag in juli waagde ik een poging om het spiegeldikkopje hier te zien. Gewapend met veel zonnebrand en anti-muggenmelk liep ik dit mooie gebied in en zag bijna direct langs het wandelpad een flink aantal van deze mooie vlindertjes. De vlekken op de onderkant van hun vleugels lijken inderdaad net spiegels. Wat een verschil met hun familielid het groot dikkopje.

Spiegeldikkopje
Spiegeldikkopje
Groot dikkopje
Groot dikkopje

Hier ook veel andere vlinders, waaronder landkaartjes, koevinkjes, oranje zandoogjes en ook de phegeavlinder, een dagactieve nachtvlinder met een tropisch voorkomen.

Landkaartje
Landkaartje
Landkaartje
Landkaartje
Oranje zandoogjes
Oranje zandoogjes
Phegeavlinder
Phegeavlinder

Op de terugweg nog even wat verkoeling opgezocht in het bos. De bossen in Noord-Brabant rondom Vught zijn anders dan in de rest van Nederland. Zeker in de warme zomermaanden waan je je soms in een zuidelijk gebied. In de maand juli kan het hier een vlinderzee zijn, met verschillende soorten witjes en natuurlijk de kleine ijsvogelvlinder, een typische bosvlinder die fourageert op braamstruiken en vooral in dit deel van Nederland te zien is.

Kleine ijsvogelvlinder

Kleine ijsvogelvlinder

Van afstand lijkt deze vlinder op een landkaartje in de zomergeneratie, maar van dichtbij is de witte doorlopende band op de vleugels, zonder oranje, goed te zien. De echte pracht zit in de onderkant van de vleugels, zoals te zien op de foto. De kleine ijsvogelvlinder behoort tot de weerschijnvlinders, ze hebben een blauwige gloed over de vleugels die in een bepaald licht goed te zien is.

In de Moerputten bij 's-Hertogenbosch vliegt nog een populatie van het pimpernelblauwtje. Deze kwetsbare vlinder, die hoge eisen stelt aan zijn leefomgeving, is hier een aantal jaar geleden geherintroduceerd en breidt zich langzaam uit.

Pimpernelblauwtje
Pimpernelblauwtje

Share This:

Op de Hoge Veluwe komen enkele bijzondere vlindersoorten voor die je elders in het land maar moeilijk te zien kunt krijgen. Een mooie dag in juli in de periode dat al de beoogde soorten vliegen, was een uitgelezen gelegenheid om een poging te wagen.

Na een korte zoektocht vond ik al snel een vliegplaats van de grote parelmoervlinder. Ik had geluk, want ook de bosparelmoervlinder bleek precies op die locatie te vliegen.

Grote parelmoervlinder
Grote parelmoervlinder
Bosparelmoervlinder
Bosparelmoervlinder

Langs het wandelpad nog mooie exemplaren kunnen vastleggen van het bruin zandoogje en de zuringspanner, een van mijn favoriete nachtvlinders die zich gelukkig ook overdag goed laat zien.

Bruin zandoogje
Bruin zandoogje
Zuringspanner
Zuringspanner

Een zoektocht naar het gentiaanblauwtje leverde helaas niks op, ondanks het afspeuren van ongeveer het hele Deelensche veld. Bij de Deelensche was nog wel een mooi exemplaar van de koraaljuffer.

Koraaljuffer
Koraaljuffer

Share This: