Spring naar inhoud

Het libellen- en vlinderseizoen sloot ik af in Vught, bij het gebied Honderd Morgen. Ik realiseerde me ineens dat ik de afgelopen maanden veel in Noord-Brabant ben geweest, in de Grote Peel, bij Weert, de bossen bij Vught en Boxtel, de Moerputten bij Den Bosch voor het pimpernelblauwtje en dan nu weer op zoek naar de zwervende heidelibel. Deze soort doet zijn naam eer aan en is op wisselende locaties te zien en zet daar haar eitjes af. Het gebied bij Vught leverde een aantal fraaie exemplaren op.

Zwervende heidelibel
Zwervende heidelibel

Ook veel paardenbijters en steenrode heidelibellen hier ter plaatse rondom de vennetjes en flinke aantallen juffers, vooral lantaarntje, watersnuffel en kleine roodoogjuffer. Boven een ven vloog in ieder geval één zuidelijke keizerlibel, goed te herkennen aan de 'zadelvlek'. Helaas te beweeglijk om te kunnen fotograferen.

Steenrode heidelibel (vrouw)
Steenrode heidelibel (vrouw)
Steenrode heidelibel (man)
Steenrode heidelibel (man)
Paardenbijter
Paardenbijter
Watersnuffel
Watersnuffel
Lantaarntje
Lantaarntje

Share This:

De beekoeverlibel is een van de libellesoorten die aan een opmars bezig is richting Noordwest Europa. Enkele jaren geleden bereikte deze mooie blauwgekleurde libel al Limburg en Brabant, inmiddels is ook Epe al bereikt. Hier liggen de natuurgebieden Tongerense Heide, Tongerense Veen en Wisselse Veen, een afwisselend gebied op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren. Er lopen een aantal mooie beken waar de beekoeverlibel zich goed liet zien.

Beekoeverlibel
Beekoeverlibel

 

Share This:

De kleine heivlinder vliegt in Nederland alleen nog op het Kootwijkerzand in de buurt van Apeldoorn. Het beestje is toch nog moeilijk te vinden. Niet alleen is het een groot gebied, maar tegelijkertijd vliegt ook de gewone heivlinder in groten getal dus is het goed opletten geblazen.

De kleine heivlinder is duidelijk kleiner dan zijn grotere en meer voorkomende familielid en is duidelijk herkenbaar door de ongetekende vleugels. Na een lange speurtocht over deze mooie zand- en heidevlakte uiteindelijk een heidestruik gevonden waar een aantal kleine heivlinders telkens terugkwamen. Een exemplaar wilde ook even wat drinken uit mijn waterfles.

Kleine heivlinder
Kleine heivlinder
Heivlinder
Heivlinder

Een geïsoleerde heidestruik in de zandvlakte had veel aantrekkingskracht op een aantal vlinders, waaronder een hooibeestje en kleine vuurvlinder.

Hooibeestje
Hooibeestje
Kleine vuurvlinder
Kleine vuurvlinder

Share This:

Landgoed Stoutenburg bij Leusden is in de maand augustus de uitgelezen plek om op zoek te gaan naar heidelibellen. De plaatsen waar veel bandheidelibellen vliegen zijn uitgebreid sinds er vorig jaar flink maaiwerkzaamheden hebben plaatsgevonden wat heeft geresulteerd in een veen-achting gebied. De bandheidelibellen vlogen inderdaad volop en ook de bloedrode heidelibel, zwarte heidelibel en steenrode heidelibel.

Bandheidelibellen
Bandheidelibellen
Bloedrode heidelibel
Bloedrode heidelibel
Zwarte heidelibel
Zwarte heidelibel
Steenrode heidelibel
Steenrode heidelibel

Een grote verrassing was de geelvlekheidelibel die ik ineens in het oog kreeg. Een nog niet uitgekleurd exemplaar, dus ongetwijfeld in de buurt uitgeslopen. De geelvlekheidelibel is wisselend zeldzaam in Nederland, in 2015 was mijn waarneming een van de weinige. Een jong exemplaar, dus ongetwijfeld in de buurt uitgeslopen.

Geelvlekheidelibel
Geelvlekheidelibel

Ook leuk was een redelijk afgesloten geelsprietdikkopje die ik tegenkwam precies op de plek waar ik vorig jaar een oranje luzernevlinder zag.

Geelsprietdikkopje
Geelsprietdikkopje

Share This: