Spring naar inhoud

Sinds een jaar of tien komt de rivierrombout weer voor in Nederland. Langs enkele plaatsen langs de grote rivieren. De rivierrombout is moeilijk te zien als volwassen libel, de meeste kans heb je om net uitgeslopen exemplaren te zien. De rivierrombout kruipt vanaf half juni uit het water langs zandstrandjes aan de rivier. De oever van de Waal bij Brakel, bij Slot Loevestein, is een plek waar de laatste jaren veel rivierrombouten gezien worden.

Zoals alle libellen zijn rivierrombouten kwetsbaar tijdens het uitsluipen. Daarom sluipen ze al vroeg uit, zodat ze weg kunnen vliegen als de meeste predatoren actief zijn. Om kwart over acht 's ochtends was ik daarom al aanwezig om het proces van dichtbij te kunnen waarnemen. Al snel zag ik een stuk of 6 exemplaren net uit het water komen kruipen. Ze zien er dan nog echt als een nimf uit, maar van dichtbij is te zien dat hij toch wel klaar is om aan zijn volgende levensstadium te beginnen.

Rivierrombout
Rivierrombout - net uit het water op het zand gekropen

Rivierrombouten kruipen niet erg ver uit het water, meestal zo'n één à twee meter. Leuk om te kunnen zien hoe ze zich voorzichtig, maar soms verbazend snel een weg naar het droge banen langs verschillende obstakels. Na een uur of twee blijft hij stil zitten en barst het huidje open, waarna de libel tevoorschijn komt.

Rivierrombout - het huidje barst open en de libel komt tevoorschijn
Rivierrombout - het huidje barst open en de libel komt tevoorschijn

Het duurt niet lang voordat de rivierrombout helemaal uit het huidje tevoorschijn is gekropen. Het spannendste moment is nu aangebroken voor de libel. Hij is nu duidelijk zichtbaar maar nog super kwetsbaar.

Riverrombout
Riverrombout

Eén van de twee exemplaren die ik in het oog hield toonde de kwetsbaarheid maar al te goed aan en werd onbedoeld vertrapt door een van de konikpaarden die veelvuldig aanwezig zijn in de uiterwaarden langs de Waal.

Konikpaard
Konikpaard

De rivierrombout wil nu zo snel mogelijk wegvliegen. Hij pompt zijn achterlijf op en zijn vleugels, die in het huidje helemaal opgevouwen zaten. Hij beweegt zijn vleugels, die nog tegen elkaar aan gevouwen zijn boven het lichaam en vliegt plotseling op om een eindje verderop in de veilige vegetatie te landen.

Rivierrombout - klaar om weg te vliegen
Rivierrombout - klaar om weg te vliegen

Na even zoeken kon ik de rivierrombout terugvinden. Het is nu duidelijk een volwassen libel, maar nog niet uitgekleurd en zal later nog wat constrastrijker geel en zwart worden. De vleugels staan nu aan weerszijden van zijn lijf, zoals bij alle echte libellen. Hij beweegt ze continu om ze goed op te drogen, zodat hij zijn eerst vlucht kan maken. Waarschijnlijk op zoek naar een verse vlieg. Na al deze inspanning heeft hij honger.

Rivierrombout - net uitgevlogen
Rivierrombout - net uitgevlogen

Share This:

2

Na een vergeefse poging vorig jaar, ging ik opnieuw vol goede moed naar het Noordhollands duinreservaat om de bruine eikenpage te zien. Deze keer op een andere plek, vlakbij Bergen aan Zee. Bij aankomst in het gebied zag ik naast het pad een veld met jonge eikenscheuten, waar ik mijn hoop op vestigde.

Biotoop bruine eikenpage
Biotoop bruine eikenpage

Al snel zag ik een aantal bruine eikenpages snel voorbij vliegend, maar wie schetst mijn verbazing toen ik een eindje verderop langs het pad tot wel zes exemplaren kon bewonderen.

De mannetjes zijn territoriaal en daarom veelvuldig vliegend te zien, waardoor ze goed in het oog springen. Met de camera in de aanslag was goed vast te leggen hoe ze vaak op dezelfde plek terugkeren na een vlucht en op een strategische plek wachten op nectar drinken leverde een aantal aardige foto's op.

Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage

Tijdens het fotograferen tussen de eikenbosjes zat er ineens een forse rups op mijn kleding: de rups van het Grijs weeskind, een nachtvlinder die de eik als waardplant heeft.

Rups van Grijs weeskind
Rups van Grijs weeskind

Na een uitgebreide fotosessie wandelde ik verder het gebied in. Een prachtige omgeving en erg rustig zo vlak bij het strand. Bruine eikenpages lieten zich verderop niet meer zien, maar wel veel hooibeestjes, kleine parelmoervlinders, enkele duinparelmoervlinders, een bruin blauwtje, kleine vuurvlinder en de eerste grote dikkopjes.

Kleine parelmoervlinder
Duinparelmoervlinder

bloemi

Share This: