Honderd Morgen

Het libellen- en vlinderseizoen sloot ik af in Vught, bij het gebied Honderd Morgen. Ik realiseerde me ineens dat ik de afgelopen maanden veel in Noord-Brabant ben geweest, in de Grote Peel, bij Weert, de bossen bij Vught en Boxtel, de Moerputten bij Den Bosch voor het pimpernelblauwtje en dan nu weer op zoek naar de zwervende heidelibel. Deze soort doet zijn naam eer aan en is op wisselende locaties te zien en zet daar haar eitjes af. Het gebied bij Vught leverde een aantal fraaie exemplaren op.

Zwervende heidelibel
Zwervende heidelibel

Ook veel paardenbijters en steenrode heidelibellen hier ter plaatse rondom de vennetjes en flinke aantallen juffers, vooral lantaarntje, watersnuffel en kleine roodoogjuffer. Boven een ven vloog in ieder geval één zuidelijke keizerlibel, goed te herkennen aan de ‘zadelvlek’. Helaas te beweeglijk om te kunnen fotograferen.

Steenrode heidelibel (vrouw)
Steenrode heidelibel (vrouw)
Steenrode heidelibel (man)
Steenrode heidelibel (man)
Paardenbijter
Paardenbijter
Watersnuffel
Watersnuffel
Lantaarntje
Lantaarntje

Share This:

Leave a Comment