Heidelibellen bij Leusden

Landgoed Stoutenburg bij Leusden is in de maand augustus de uitgelezen plek om op zoek te gaan naar heidelibellen. De plaatsen waar veel bandheidelibellen vliegen zijn uitgebreid sinds er vorig jaar flink maaiwerkzaamheden hebben plaatsgevonden wat heeft geresulteerd in een veen-achting gebied. De bandheidelibellen vlogen inderdaad volop en ook de bloedrode heidelibel, zwarte heidelibel en steenrode heidelibel.

Bandheidelibellen
Bandheidelibellen
Bloedrode heidelibel
Bloedrode heidelibel
Zwarte heidelibel
Zwarte heidelibel
Steenrode heidelibel
Steenrode heidelibel

Een grote verrassing was de geelvlekheidelibel die ik ineens in het oog kreeg. Een nog niet uitgekleurd exemplaar, dus ongetwijfeld in de buurt uitgeslopen. De geelvlekheidelibel is wisselend zeldzaam in Nederland, in 2015 was mijn waarneming een van de weinige. Een jong exemplaar, dus ongetwijfeld in de buurt uitgeslopen.

Geelvlekheidelibel
Geelvlekheidelibel

Ook leuk was een redelijk afgesloten geelsprietdikkopje die ik tegenkwam precies op de plek waar ik vorig jaar een oranje luzernevlinder zag.

Geelsprietdikkopje
Geelsprietdikkopje

Share This:

Leave a Comment