Toch succes met de Bruine eikenpage

Na een vergeefse poging vorig jaar, ging ik opnieuw vol goede moed naar het Noordhollands duinreservaat om de bruine eikenpage te zien. Deze keer op een andere plek, vlakbij Bergen aan Zee. Bij aankomst in het gebied zag ik naast het pad een veld met jonge eikenscheuten, waar ik mijn hoop op vestigde.

Biotoop bruine eikenpage
Biotoop bruine eikenpage

Al snel zag ik een aantal bruine eikenpages snel voorbij vliegend, maar wie schetst mijn verbazing toen ik een eindje verderop langs het pad tot wel zes exemplaren kon bewonderen.

De mannetjes zijn territoriaal en daarom veelvuldig vliegend te zien, waardoor ze goed in het oog springen. Met de camera in de aanslag was goed vast te leggen hoe ze vaak op dezelfde plek terugkeren na een vlucht en op een strategische plek wachten op nectar drinken leverde een aantal aardige foto’s op.

Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage
Bruine eikenpage

Tijdens het fotograferen tussen de eikenbosjes zat er ineens een forse rups op mijn kleding: de rups van het Grijs weeskind, een nachtvlinder die de eik als waardplant heeft.

Rups van Grijs weeskind
Rups van Grijs weeskind

Na een uitgebreide fotosessie wandelde ik verder het gebied in. Een prachtige omgeving en erg rustig zo vlak bij het strand. Bruine eikenpages lieten zich verderop niet meer zien, maar wel veel hooibeestjes, kleine parelmoervlinders, enkele duinparelmoervlinders, een bruin blauwtje, kleine vuurvlinder en de eerste grote dikkopjes.

Kleine parelmoervlinder
Duinparelmoervlinder

bloemi

Share This:

2 thoughts on “Toch succes met de Bruine eikenpage”

  1. martijn bunskoek

    Mooie foto’s. De parelmoervlinder lijkt me een duinparelmoer ipv een kleine. Groetjes Martijn Bunskoek

    1. admin

      Je hebt gelijk natuurlijk Martijn, bedankt!

Leave a Comment