Lastige glazenmakers

In Nederland vliegen diverse zeldzame glazenmakers rond. Ze zijn vaak lastig op naam te brengen, omdat ze op meer algemene soorten (en op elkaar) lijken en, zoals de meeste glazenmakers, de gewoonte hebben om voortdurend te vliegen waardoor je ze niet lang genoeg in beeld krijgt om alle kenmerken te kunnen zien. Een speld in een hooiberg dus, een flinke uitdaging.

Deze glazenmakers vliegen vaak laat in het jaar, maar de laatste weken is het volop nazomer dus dat verhoogt de kansen. Op woensdag 7 september nam ik daarom een dagje vrij om naar het hoge noorden af te reizen voor de noordse glazenmaker en de venglazenmaker. De noordse is echt zeldzaam en komt maar op enkele plekken voor op vennetjes met hoogveen in het bos. Hij heeft de gewoonte om op te warmen op een boomstam en daar hoopte ik eigenlijk op. Maar na vanaf 9 uur enkele uren te hebben rondgelopen en iedere boom bestudeerd, zag ik geen noordse glazenmakers. Wel erop lijkende paardenbijters, keizerlibellen en blauwe glazenmakers. Op goed geluk fotografeerde ik langdurig vliegende libellen, in de hoop daar toch een noordse glazenmaker tussen te zien. Maar helaas.

Grote keizerlibel
Grote keizerlibel mannetje

In de middag vertrok ik naar het Fochteloërveen, een van de bolwerken van de venglazenmaker. Daar had ik meer geluk. Op diverse plaatsen waren patrouillerende mannetjes te zien en het lukte er een redelijk op de foto te zetten.

Venglazenmaker
Venglazenmaker mannetje
Leefgebied venglazenmaker
Leefgebied venglazenmaker

Het was ondertussen behoorlijk warm geworden en er is nauwelijks schaduw in dit grote laagveengebied, dus ik was behoorlijk opgewarmd toen ik na toch nog een geslaagde dag weer huiswaarts keerde. En de dag werd nog geslaagder, want uiteindelijk bleek dat het eiafzettende vrouwtje blauwe glazenmaker dat ik had gefotografeerd, een noordse glazenmaker was!

Noordse glazenmaker vrouwtje
Noordse glazenmaker vrouwtje

Omdat het weer maar mooi bleef, durfde ik op zondag 11 september de reis naar Zeeland wel aan. In de Dishoek ten westen van Vlissingen bevinden zich enkele zuidelijke glazenmakers, in een klein maar zeer succesvol gebiedje, waar vorig jaar nog de zadellibel werd gezien en waar dit jaar enkele honderden gaffelwaterjuffers vlogen, tot voor kort toch een zeldzame soort. Het bleek toch erg lastig, er vlogen tientallen paardenbijters rond die erg op de zuidelijke glazenmaker lijken. Na 3,5 uur posten bij het bewuste territorium had ik eindelijk geluk toen een mannetje vlak bij me ging zitten en zich goed liet fotograferen. De aanhouder wint.

Zuidelijke glazenmaker mannetje
Zuidelijke glazenmaker mannetje

Tenslotte nog een vrouwtje zwervende pantserjuffer mooi op de plaat kunnen zetten, waarvan enkele exemplaren ook hier vliegen. Een oud exemplaar, te zien aan de bronskleurige tinten. Tot voor kort was de zwervende pantserjuffer nog een redelijk algemene soort, maar de laatste jaren is hij steeds zeldzamer.

Zwervende pantserjuffer
Zwervende pantserjuffer vrouwtje

 

Share This:

Leave a Comment