Zeldzame veenvlinders

Nederland kent nog drie soorten zeldzame veenvlinders. Alle drie de soorten zijn afhankelijk van hoogveen en in Drenthe te vinden, soms ook nog in Groningen. Het veenhooibeestje is in het Fochteloërveen gelukkig aan een opmars bezig, de andere twee soorten zijn de laatste jaren helaas van veel voormalige vliegplekken verdwenen.

Het veenbesblauwtje is erg kwetsbaar en vliegt maar kort. Het gebied waar hij nog vliegt is klein. De vlinders vliegen al vroeg op de dag. Na enkele uren wachten aan de rand van het gebied kwamen enkele exemplaren gelukkig redelijk dichtbij zitten zodat ze te goed te bekijken waren.

Veenbesblauwtje
Veenbesblauwtje
Veenbesblauwtje
Veenbesblauwtje

De veenbesparelmoervlinder is afhankelijk van hoogveentjes in het bos en heeft als waardplant eigenlijk alleen de veenbes. Vanwege de warmte op het moment dat ik er was vlogen er vele exemplaren, ik telde er zeker 30. Ze gingen zelden zitten, maar opnieuw bleek dat geduld soms wel beloond wordt.

Veenbesparelmoervlinder
Veenbesparelmoervlinder
Veenbesparelmoervlinder
Veenbesparelmoervlinder
Veenbesparelmoervlinder
Veenbesparelmoervlinder

Het veenhooibeestje tenslotte bleek in groten getale aanwezig in het Fochteloërveen, Ik was er maar even, maar zag toch vele tientallen exemplaren op een beperkt terrein. Blijkbaar vindt deze mooie soort hier de ideale leefomstandigheden, laten we hopen dat dit zo blijft.

Veenhooibeestje
Veenhooibeestje

Naast deze zeldzame veenvlinders, die nu juist hun hoogtepunt hebben qua vliegtijd, was voor andere vlindersoorten duidelijk de junidip aangebroken. De enige andere soort die ik kon waarnemen was het groot dikkopje.

Groot dikkopje
Groot dikkopje

Share This:

Leave a Comment