Dwergblauwtje en kaasjeskruiddikkopje in Zuid-Limburg

Een weekje vakantie in Zuid-Limburg is een mooie gelegenheid om enkele locaties af te gaan om naar voor Nederland unieke vlindersoorten op zoek te gaan. Het weekend van 8 en 9 juli was het warm en vlogen de vlinders volop.

Van het dwergblauwtje is voor het eerst sinds lange tijd weer een kleine populatie aanwezig in Nederland. Dit kleine vlindertje zet haar eitjes af op de wondklaver.

Dwergblauwtje op wondklaver
Dwergblauwtje op wondklaver
Leefgebied dwergblauwtje
Leefgebied dwergblauwtje

Op de Sint-Pietersberg waren het kaasjeskruiddikkopje en bruin dikkopje in behoorlijke aantallen aanwezig, voor beide soorten dus een tweede generatie. De eerste generatie vloog in mei. Het kaasjeskruiddikkopje was voor mij een nieuwe soort in Nederland. Ook boswitje, koninginnepage en klaverblauwtje vlogen hier, naast vele algemenere soorten.

Bruin dikkopje
Bruin dikkopje
Kaasjeskruiddikkopje
Kaasjeskruiddikkopje
Kaasjeskruid
Kaasjeskruid

 

Kaasjeskruiddikkopje
Kaasjeskruiddikkopje

 

Share This:

Leave a Comment