Leuke verrassingen in de Weerribben

Een dagje naar de Weerribben leverde een aantal leuke verrassingen op. Zoals meestal begon ik vroeg in het Woldlakebos aan de zuidkant. Tijdens een wandeling richting het noorden zag ik al veel soorten heidelibellen, pantserjuffersvuurlibelgevlekte glanslibel, grote weerschijnvlinder en zilveren maan.

Bloedrode heidelibel (man)
Bloedrode heidelibel (man)
Steenrode heidelibel (vrouw)
Steenrode heidelibel (vrouw)
Vuurlibel
Vuurlibel
Gevlekte glanslibel
Gevlekte glanslibel
Gewone pantserjuffer (parend)
Gewone pantserjuffer (parend)

Aan de noordkant was het rustiger, maar daar onverwacht mijn eerste grote vuurvlinder gezien, een foto maken lukte nog net. Deze zeer zeldzame vlinder lijkt zich in de Weerribben uit te breiden. Dat is goed nieuws, want de ondersoort batava waar het hier om gaat komt nergens anders ter wereld voor.

Grote vuurvlinder (vrouw)
Grote vuurvlinder (vrouw)

In de middag kwam echter de grootste verrassing. Een laatste wandeling bracht me bij een veldje waar het bleek te wemelen van de zilveren manen, op een toch betrekkelijk klein gebied. Je hoefde geen moeite te doen om deze sierlijk vliegende kleine vlinders op de foto te krijgen.

Zilveren maan
Zilveren maan
Zilveren maan
Zilveren maan

In dit veldje werd ik ook verrast door een muskusboktor en een grote groene sabelsprinkhaan, reusachtige insecten die vlak na elkaar langzaam omhoog klommen in het gras, om vervolgens weg te vliegen.

Muskusboktor
Muskusboktor
Grote groene sabelsprinkhaan
Grote groene sabelsprinkhaan

Share This:

Leave a Comment