Mooie dagen in de Tienne Breumont (orchideeënvallei)

Na lange tijd lekker gemaakt te zijn door reisverslagen over het vlinderparadijs Viroinval, ging ik zelf op pad, van 16 t/m 19 mei. Viroinval is een gemeente in Zuid-België met op verschillende plekken interessante kalkgraslanden. Dat betekent bijzondere flora en dus ook vlinders. Het weer zat niet echt mee, maar met een beetje zon en uit de wind, aan de zuidkant van zo’n kalkgrasheuvel (tienne in het Frans), bevind je je al gauw in subtropische sferen.

Fondry des chiens
Fondry des chiens

Mijn eerste stop was de Fondry des Chiens. Gesterkt door de verhalen op internet verwachtte ik hier veel van, maar het aantal vlinders viel toch tegen. Ook de dagen daarop. Mooi was hier wel een bruin blauwtje en zowaar een dwergblauwtje, ook hier toch een zeldzame soort. En aarbeivlinders, die je hier overal in de omgeving ziet, vaak in groten getale. Het vurig verlangde kalkgraslanddikkopje lijkt sterk op een aardbeivlinder, wat betekende dat ik iedere aardbeivlinder inspecteerde.

Bruin blauwtje
Bruin blauwtje
Dwergblauwtje
Dwergblauwtje

Voor ik naar mijn verblijfplaats ging, een chalet in het bos aan de grens met Frankrijk, ging ik nog naar een natuurgebiedje ten westen van het dorp Nismes, de Tienne Breumont. In het Nederlands heet dit gebied ‘orchideeënvallei’, maar waarom het vallei heet is mij niet duidelijk, want het is een grote heuvel met vooral aan de zuidkant prachtige vegetatie. En vlinders! Het wemelde hier van de aardbeivlinders en bruine dikkopjes. Ik ben nog verschillende keren hier terug geweest en iedere keer was het even prachtig. Naast de al genoemde soorten ook paarse parelmoervlinders, bruine vuurvlinder, boswitjes, het kon niet op. En orchideeën natuurlijk, hoewel nog vroeg in het jaar staken er toch al wat hun kop op.

Bijenorchis
Bijenorchis
Paarse parelmoervlinder
Paarse parelmoervlinder
Bruin dikkopje
Bruin dikkopje
Bruine vuurvlinder
Bruine vuurvlinder
Boswitje
Boswitje

De volgende dagen heb ik verschillende andere natuurgebieden in de omgeving bezocht. Mooie wandelingen, maar qua vlinders leverde het weinig op. Op de Montage-aux-Buis waren sleutelbloemvlinders gemeld, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Wel een bont dikkopje en ook hier weer veel aardbeivlinders en bruine dikkopjes. En er bleken veel gewone heidespanners rond te vliegen, een nachtvlinder.

Sleutelbloemvlinder
Bont dikkopje
Gewone heidespanner
Gewone heidespanner

De laatste dag begon regenachtig en ik twijfelde of ik toch vast de terugreis zou aanvaarden. Toch nog maar even naar de Tienne Breumont gereden. Dat bleek een goede beslissing. Bij aankomst brak de lucht open en daarna was het gewoon warm.

Tienne Breumont
Tienne Breumont

De vlinders lieten zich nog beter zien dan de dagen daarvoor. Het hoogtepunt was een koningspage die ineens langsvloog, echt een droomsoort! Helaas niet meer kunnen terugvinden, tot ik ‘m later bij het fotograferen van een voorjaarsgeneratie landkaartje ineens weer zag vliegen. Gelukkig nog een bewijsplaatje kunnen maken.

Na een lange terugtocht met veel files in België (en waarom geven die Belgen geen richting aan in de file) restte bij thuiskomst de bestudering van de foto’s. Dit leverde nog een grote verrassing op, toen één van de vele aardbeivlinders toch een kalkgraslanddikkopje bleek!

Kalkgraslanddikkopje
Kalkgraslanddikkopje

Share This:

4 thoughts on “Mooie dagen in de Tienne Breumont (orchideeënvallei)”

 1. Marc

  Mooie foto’s! Maar die sleutelbloemvlinder is een bont dikkopje.
  Gr. Marc

  1. Diederick

   Dank voor de correctie!

 2. Doriene

  Geweldig mooi. Even een vraagje, waar kan ik het beste parkeren als ik Le tienne Breumont wil bezoeken?

  Groetjes Doriene

  1. Diederick

   Hallo Doriene, het is een heuvel met er omheen een weg, je ziet vanzelf een open ruimte waar je het omhoog kunt lopen, ik dacht ergens aan de westkant.

Leave a Comment