Rondje Zuid-Holland

Al een tijdje worden er een aantal bijzondere vogels gezien in Zuid-Holland, op zo’n afstand van elkaar dat ze zich goed laten combineren tot een vogeldagje. Dat het een regenachtige dag werd is goed te zien op de foto’s van de buidelmezen in Berkel & Rodenrijs. Naast de zaadjes van de lisdoddes eten ze ook de kleine rupsjes van het lisdoddeveertje (een micro-nachtvlinder) er tussenuit.

Buidelmees
Buidelmees

Bij de Rottemeren zwemt al een tijd een kokardezaagbek rond, een mooie, opvallende eend, zeker als hij zijn kuif opzet. Er zijn twijfels over de wilde afkomst van deze vogel, de kans is aanwezig dat hij ontsnapt is uit een waterwildcollectie. In het wild broedt hij in Noord-Amerika. Dit exemplaar ziet er gaaf uit en is ongeringd, dus wie weet heeft hij de overtocht gemaakt.

Kokardezaagbek
Kokardezaagbek

Een vogel die zeker wel wat menselijke hulp gehad heeft is de grote trap die in buurt van Brielle is neergestreken. De vogel is gezenderd en blijkt afkomstig te zijn van een project. Hij is in 2019 uitgebroed in een broedmachine en uitgezet in Duitsland. Maar hij is wel op eigen kracht op reis gegaan en het maakt de vogel er niet minder mooi om. Wel een raar gezicht in een weiland tussen de schapen.

Grote trap
Grote trap

Share This:

Leave a Comment