Vier nieuwe vlindersoorten

Met Zuid-Limburg als uitvalsbasis ben ik half juni uitstapjes gemaakt naar Duitsland en België om nog wat ‘ontbrekende’ vlindersoorten proberen te zien.

In Duitsland viel ik met mijn neus in de boter. In het Fuchsbachtal bij Monschau bleken in deze tijd van het jaar veel plaatsen te zijn langs de beek met bloeiende bloemen. Meteen zag ik meerdere exemplaren van de ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder. Beide soorten zijn zeldzaam en vliegen slechts op enkele plaatsen. Alle blauwe vuurvlinders die ik zag waren trouwens vrouwtjes, ik heb geen mannetje kunnen vinden.

Andere vlinders die ik tegenkwam, waren heel veel metaalvlinders, purperstreepparelmoervlinder, groot geaderd witjes en een bont dikkopje. Bij terugkeer naar de auto zag ik een groot insect (ca. 6 cm) dat de perla marginata bleek te zijn, een steenvlieg.

Ringoogparelmoervlinder (vrouw)
Ringoogparelmoervlinder
Ringoogparelmoervlinder (man)
Ringoogparelmoervlinder
Blauwe vuurvlinder (vrouw)
Blauwe vuurvlinder (vrouw)
Blauwe vuurvlinder (vrouw)
Blauwe vuurvlinder (vrouw)
Metaalvlinder
Metaalvlinder
Groot geaderd witjes
Groot geaderd witjes
Bont dikkopje
Bont dikkopje
Purperstreepparelmoervlinder (man)
Purperstreepparelmoervlinder (man)
Gewone kameleonspin
Gewone kameleonspin
Perla marginata
Perla marginata

Op de Breinigerberg ben ik lange tijd op zoek geweest naar de rode vuurvlinder, die ik uiteindelijk helemaal aan de zuid-kant in redelijke aantallen zag vliegen. De derde nieuwe soort van de dag!

Rode vuurvlinder (man)
Rode vuurvlinder (man)
Rode vuurvlinder (vrouw)
Rode vuurvlinder (vrouw)

De volgende dag ging in naar Viroinval in België, waar ik een poging wilde doen om de grote ijsvogelvlinder en de kleine weerschijnvlinder te zijn. Helaas ik dit niet gelukt, wel zag ik wederom een nieuwe soort voor mij: de prachtige woudparelmoervlinder. Ook zag ik nog een aantal paarse parelmoervlinders en vele braamparelmoervlinders. Toch nog een geslaagde dag.

Woudparelmoervlinder (man)
Woudparelmoervlinder (man)
Woudparelmoervlinder (vrouw)
Woudparelmoervlinder (vrouw)
Steppeparelmoervlinder
Steppeparelmoervlinder
Paarse parelmoervlinder
Paarse parelmoervlinder
Braamparelmoervlinder
Braamparelmoervlinder

Share This:

Leave a Comment