Zomerse vlinders in Tirol

In juli 2020 verbleven we een week in Tirol. Dagelijks maakten we een aantal wandelingen in de veelzijdige natuur: van bosrijke gebieden, alpenweiden, moerassen tot het hooggebergte. Onder de vele vlinders die we tegenkwamen, waren 15 soorten nieuw voor mij. We verbleven in het plaatsje Wald, waar ik direct al een aantal mooie soorten zag: roodstreephooibeestje en zwart blauwtje.

Roodstreephooibeestje
Roodstreephooibeestje
Zwart blauwtje
Zwart blauwtje

Het Piller moor is een moerasgebied bij Fliess. Ook hier heeft de droogte van de afgelopen jaren zijn tol geëist, maar vlinders vlogen er genoeg. Het begon al goed toen ik direct bij aankomst een aantal apollovlinders zag vliegen langs de wegkant. Verder zag ik hier o.a. veengeeltje, titiana’s parelmoervlinder, boserebia, blauwoogvlinder, zuidelijke luzernevlinder, argusvlinder, steppeparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, grote parelmoervlinder, bosrandparelmoervlinder en tweekleurige parelmoervlinder.

Apollovlinder
Apollovlinder
Zuidelijke luzernevlinder
Zuidelijke luzernevlinder
Woudparelmoervlinder
Woudparelmoervlinder
Veengeeltje
Veengeeltje
Titiana's parelmoervlinder
Titiana’s parelmoervlinder
Tweekleurige parelmoervlinder
Tweekleurige parelmoervlinder
Grote parelmoervlinder
Grote parelmoervlinder
Bosrandparelmoervlinder
Bosrandparelmoervlinder
Boserebia
Boserebia
Argusvlinder
Argusvlinder
Blauwoogvlinder
Blauwoogvlinder

Prachtige wandelingen boven de 2.000 meter bij Kühtai, Falkaunsalm en de Gletscher bij Mandarfen leverden een aantal echte hooggebergtevlinders op: herdersparelmoervlinder, alpenhooibeestje, donker dikkopje en de gewone zijde-erebia.

Herdersparelmoervlinder
Herdersparelmoervlinder
Alpenhooibeestje
Alpenhooibeestje
Gewone zijde-erebia
Gewone zijde-erebia
Donker dikkopje
Donker dikkopje

Bloemrijke hellingen in het Pitztal bij Stillebach en Mandarfen waren goed voor een aantal andere mooie soorten. Vooral toen na een regenbui de zon flink ging schijnen bij de waterval in Stillebach, kwamen de vlinders ineens massaal tevoorschijn. Hier zag ik zomererebia, zilveren maan, morgenrood, kleine bergerebia, amandeloogerebia en de alpenparelmoervlinder.

Zomererebia
Zomererebia
Zilveren maan
Zilveren maan
Morgenrood
Morgenrood
Kleine bergerebia
Kleine bergerebia
Kleine bergerebia
Kleine bergerebia
Amandeloogerebia
Amandeloogerebia
Alpenparelmoervlinder
Alpenparelmoervlinder

Share This:

Leave a Comment